Sosiaaliset mediat (IRC, IRC-galleria, facebook, youtube,...) ovat tulleet jäädäkseen. Mielestäni tämä on ihan hyvä merkki, verrattuna 90-luvun tietokonesukupolveen, joka vietti aikaansa yksin erinäisten tietokonepelien parissa. Nyt sentään tietokoneiden välityksellä ollaan yhteydessä (mahdollisesti tekoälyn lisäksi) toiseen ihmiseen.

Millaisia sosiaalisia medioita sitten tulevaisuudella on tarjottavana ja miten ne eroavat nykyisistä? Uskon, että yhteisöt muuttuvat entistäkin henkilökohtaisemmiksi: osallistujalla on mahdollisuus ilmaista itsestään entistä enemmän tietoa, ja kun henkilökohtaisen informaation antaminen yleistyy, syntyy uudelle käyttäjälle paine antaa itsestään hyvinkin henkilökohtaista tietoa. Luennolla esiintyi eräs itselleni läheinen sovellus tai apuväline: paikannus. Uusilla kännyköillä tulee olemaan omat paikkakoordinaatit tietyllä epävarmuudella tiedossa jatkuvasti, ja halutessaan (tai haluamattaankin, esimerkiksi hätänumeroon soittaessa) käyttäjä voi ilmoittaa tämän tiedon muille - en ainakaan näe suppeahkon laintuntemiseni puitteissa mitään syytä, miksi ei voisi. Tämä mahdollistaisi uudenlaisia sosiaalisia medioita tai lisäyksiä nykyisiin sosiaalisiin medioihin. Miten olisi, jos esimerkiksi Facebookissa oman statuksen (jossa siis saa halutessaan kertoa mitä on tekemässä juuri sillä sekunnilla) sijaan voisikin ilmoittaa jatkuvasti päivittyvät koordinaattinsa? Lisäksi jollain ohjelmalla näkisi kartalla, missä omat ystävät liikkuvat, ja keitä satunnaisia ihmisiä liikkuu lähistöllä - luonnollisesti ohjelma näyttäisi vain ne henkilöt, joilla on paikannus käytössä ja jotka ovat antaneet luvan paikkatietojen luovuttamiseen. Lisäksi paikannus mahdollistaisi monenmoisia harrasteohjelmia: sen avulla voisi esimerkiksi laskea juoksulenkkien pituuksia ja vertailla kavereiden lenkkeilytietoja.

Pelottavampi paikannuksen sovellus olisi esimerkiksi, että joskus vahingossa pistettyään ruksin väärään paikkaan jossain kyselylomakkeessa olisi tullut luovuttaneeksi paikkatietojaan kaupallisiin tarkoituksiin. Niinpä Hämeenkadulla kävellessään kännykässä näkyisi aina lähistöllä olevien liikkeiden mainoksia. Tällainen henkilökohtaisten tietojen luovuttaminen kaupallisiin tarkoituksiin ei tokikaan ole uusi juttu, onhan esimerkiksi plussa-kortin hankkiessaan joutunut lupaamaan luovuttaa mainontaa varten tiedot kaikesta, mitä plussa-korttia käyttäessään ostaa.

Ja uhkaavista tulevaisuudenkuvista ei toki voi tähän aihepiiriin liittyen puhua pohtimatta orwellilaista yhteiskuntaa. Paikannuksen tekniset mahdollisuudet luovat väistämättä mahdollisuuden melko kattavaan yksilönvalvontaan. Orwellilainen maailmankuva on myös hyvin ajankohtainen aihe nyt, kun kuumana puheenaiheena on lapsipornon aiheuttama sensuuri. Toisaalta onhan valvontakoneistojen käyttö ollut ajankohtaista vielä silloin, kun siihen ei ollut sopivia työkaluja (DDR, Natsi-Saksa). Päättelen siis, että yksilönvalvontaa harjoitetaan totalitaristisessa yhteiskunnassa riippumatta valvonnan teknisten apuvälineiden kehittyneisyydestä.

Noh, nyt lukiessani kirjoittamaani tekstiä huomaan, että jutun taso laskee ajan funktiona sunnuntai-illan lähestyessä loppuaan. Lopetan siis kirjoittamisen tältä päivältä... Loppukaneettina toivotan tulevaisuuden sosiaaliset mediat tervetulleiksi, itse ainakin tulen käyttämään niitä varmasti yhtä paljon kuin nyt, pitäen ehkä kuitenkin koordinaattini omana tietonani.